fbpx

Partidul ACUM

ACUM

Egalitatea de gen și combatarea violenței de gen

Egalitatea de gen este în centrul politicilor ACUM. Vrem legi care sa impună o remunerație egală  pentru o muncă egală. Concediul pentru creșterea copilului trebuie prelungit și distribuit cat mai egal între părinți. Femeile însărcinate trebuie sa beneficieze de legi care sa le protejeze mai bine de discriminarea la locul de muncă.  Vrem să garantăm asistența medicală sexuală și reproductivă în mod gratuit și accesibil oricărei femei..  

România trebuie să combată prin măsuri clare violența domestică. Susținem adoptarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (i.e.,tratat internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor).

La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte. (*)

Unii magistrați continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor și a fetelor și să găsească scuze agresorilor. Chiar dacă au ordin de protecție emis împotriva lor, agresorii nu sunt monitorizați corespunzător de autorități și continuă să comită actele de violență, în unele cazuri extreme ajung la femicid.

De multe ori, victimele violenței domestice sunt abandonate prin lipsa centrelor specializate.

Acolo unde acestea există, fetele și femeile sunt luate în derâdere sau chiar dublu traumatizate de către unii angajați ai instituțiilor. Lipsa programelor de formare, dar și mentalitățile misogine,rasiste, homofobe sau clasiste contribuie la izolarea victimei și la reîntoarcerea ei în relația abuzivă.

Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.

Pentru prevenirea și combatere violenței împotriva femeilor următoarele măsuri, programe  și serviciilor trebuie implementate:

  • Înființarea unui Program de Interes Național pentru promovarea egalității de șanse și pentru prevenirea și combaterea violenței de gen;
  • Programe pentru prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii sexuale, inclusiv a violenței online;
  • Gratuitate pentru emiterea certificatului medico-legal pentru victimele violenței domestice
  • Continuarea și extinderea programelor ANES de prevenire și combatere a violenței de gen inclusiv prin introducerea de lecții și cursuri în învățământul liceal și universitare.
  • Dezvoltarea de campanii naționale antiviolență și sensibilizare și conștientizare atât prin mass-media și dar în instituțiile de învățământ.
  • Suplimentarea personalului ANES pentru a permite accesarea mai multor fonduri europene.
  • Programe de formare continuă pentru personalul angajat în asistență socială, atât pe tematica violenței domestice, cât și în ce privește discriminarea, rasismul, homofobia. 
  • Crearea centrelor de informare, găzduire și recuperare pentru victimele violenței domestice, așa cum sunt prevăzute de Legea 217/2003
  • Informarea populației cu privire la serviciile oferite (afișe și pliante în locuri frecventate de victime -spitale, IML, poliție, instanțe).
  • Realizarea în cadrul DAS și DGASPC a unor echipe mobile disponibile 24/7 pentru intervenție pe teren, dotate cu mașini de serviciu.
  • Îmbunătățirea serviciilor oferite victimelor cu copii din adăposturi, prin includerea unor facilități de babysitting, dar și suport specializat pentru victimele cu copii cu dizabilități.
  • Asigurarea accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, la cerere, în toate spitalele județene din țară, întrucât maternitatea obligatorie este o formă de violență.
  • Obligativitatea existenței de programe antiviolență și anti bullying în școli, cât și protocoale clare de intervenție în caz de violență sexuală.
  • Campanii de educație sexuală la nivel național, pentru tineri și adulti, cu scopul de a preveni abuzurile sexuale, violul, hărțuirea sexuală și alte forme de violență sexuală.
  • Facilitarea accesului copiilor la psiho-terapie prin neobligativitatea de a avea ambele semnături necesare pentru terapia infantilă.
  • Granturi pentru educație pentru egalitate de gen și prevenire violență (în școli, în licee, la facultățile care pregătesc viitorii profesioniști, la cluburi de sport, campanii online, etc.) și training-uri pentru instituții.
  • Modificarea legii educației și includerea hărțuirii sexuale pe lista de acțiuni care duc la sancționarea profesorilor pe motive disciplinare.

(*) Sursa: Raport IGPR 25 noiembrie 2023 – https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/interventii-pentru-prevenirea-si-investigarea-violentei-domestice1700903045

Egalitatea de gen și combaterea violenței impotriva femeilor
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *