fbpx

Partidul ACUM

ACUM

Shengen este despre economie și presiunea asupra Austriei trebuie continuată

În primăvara lui 2022 scriam pe pagina de facebook că tema Schengen va reveni în atenția tuturor. Cu toate acestea, votul negativ din decembrie 2022 m-a surprins și ne-a surprins.

După această decizie, guvernanții români au rămas fără reacție, dar au acționat alții. Noi am lansat o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, am sprijinit o petiție inițiată de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, petiție susținută pe 21 martie 2023 în Parlamentul European și care a dus la rezoluția din vară. Abia atunci au început reacțiile timide ale guvernului român.

Decizia de a intra treptat în Schengen pe cale aeriană și maritimă este bună, dar insuficientă. Schengen nu se referă doar la turism, ci și la economie, mărfuri și comerț. Eliminarea controalelor terestre este crucială pentru acestea. 

România pierde aproape 2 miliarde de euro anual din cauza controalelor terestre la granița Schengen. Cine plătește aceste daune?  

Raportul de anul trecut făcut de AECCSC demonstrează că poluarea generată de așteptarea la granițe e imensă. Acesta nu dispare cu air-Schengen. 

Trebuia să fim în Schengen de 14 ani, avem dreptul la tratament egal cu oricare european și trebuie să nu acceptăm nerespectarea tratatelor Uniunii Europene în ceea ce privește libera circulație și accesul nediscriminatoriu la piața europeană.

De aceea consider că presiunile asupra Austriei trebuie să continue. Iar demersurile pe care AECCSC le face trebuie susținute de toată lumea.

Este timpul ca România să-și schimbe politica de stat și să-și apere drepturile în fața instituțiilor internaționale, fără să aștepte cu capul plecat.

 Bogdan Barbu – Copreședinte ACUM – 7 ianuarie 2024

Schengen este despre economie.
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *