Liberalizarea pieței de energie a fost haotică
Bogdan Barbu, copreședintele ACUM, consideră că sectorul energetic este un sector strategic pentru România, ține de siguranța națională și prin liberalizarea haotică, fără control, statul a pierdut această independență.
Partidul ACUM nu consideră oportună liberalizarea pieței de energie.
De la 1 ianuarie 2021, românii nu mai plătesc prețuri stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, prețurile fiind stabilite pe piața liberă. Liberalizarea a condus la creșterea considerabilă a facturilor românilor.
România se află la ora actuală într-o criză a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, consumul crește vertiginos, iar producția autohtonă nu mai suplinește necesarul de consum.
Acum avem nevoie de creșterea considerabilă a producției autohtone. Observăm că România a exportat în 2021 petrol brut și gaze naturale în sumă de 168 milioane euro, în creştere cu 741,7%, conform Institutul Naţional de Statistică (INS). Culmea, importurile acestor categorii de produse a crescut în 2021 la 2,831 miliarde euro, în creştere cu 52,6% comparativ cu perioada similară a anului anterior.
Prospecțiunea pentru anul 2022 nu este una optimistă, deficitul se adâncește, prețurile vor continua să crească, deci trebuie luate măsuri urgente.
Datele INS arată că în Decembrie 2021 inflația a urcat la aproape 8,2%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, față de aceeași lună din 2020.
În opoziția ideii de liberalizare propunem reglementarea, controlul strict și ulterior ecologizarea producției și furnizării de energie electrică. Chiar dacă actualul Guvern a plafonat prețurile ca soluție de avarie, practic statul subvenționează din banii românilor profiturile companiilor din sectorul energetic.
Energia, mai ales în contextul schimbărilor climatice, trebuie să rămână un sector strategic, în afara pieței, ce asigură suveranitatea energetică a României.
Cu toate acestea, controlul, producția și furnizarea energiei la prețuri decente trebuie făcută în condiții de competență, transparență și anticorupție. În acest sens, propunem restructurarea ANRE, a conducerilor companiilor de producție și furnizare astfel încât numirile în aceste companii strategice să se facă pe considerente meritocratice.
Propunem:
-reanalizarea elementelor de preț : Tarif serviciu distribuție (lei/kWh): 0.23101, Contravaloare certificate verzi (lei/kWh):0.0725, Taxa cogenerare înaltă eficienta (lei/kWh):0.02554, care sunt constante pentru toți furnizori;
-contravaloarea certificatelor verzi sa fie plătită doar de cei care nu obțin energia din surse regenerabile;
-reducerea TVA la energie electrică și gaze naturale de la 19% la 5%.
“Măsurile pe care partidul ACUM le propune trebuiau luate ieri. Mâine va fi prea târziu.
Doar așa putem asigura independența energetică a României” a mai declarat Bogdan Barbu.