fbpx

Partidul ACUM

ACUM

Buget pentru oameni, nu pentru tancuri

Pentru partidul ACUM educația și sănătatea sunt puncte strategice pentru dezvoltarea și siguranța națională a României. Iar importanța acestora trebuie să se regăsească și în alocările bugetare.

Bugetul adoptat de Guvern este o dovadă a unei înțelegeri greșite de către actuala clasă politică aflată la guvernare a priorităților societății românești. În acest moment, România are nevoie mai presus de toate de investiții în sănătate, educație și protecție socială, pentru a putea trece peste criza sanitară și socială cu care ne confruntăm. 

În ciuda situației sanitare extrem de grave, bugetul alocat sănătății  va scădea ușor în 2022. Asta în contextul în care în luna octombrie 2021 numărul total al deceselor a ajuns la 44.595, potrivit INS – mai mult decât dublu față de anii anteriori pandemiei. Tot atunci, România a ajuns pe primul loc în lume la decese zilnice COVID-19. Noi, cei de la Partidul ACUM, credem că o astfel e tragedie nu trebuie să se mai repete – finanțarea adecvată a sistemului medical e o modalitate prin care astfel de tragedii colective pot fi prevenite.

Bugetul pentru Ministerul Educației constituie  2,28% din PIB. Este cea mai mică alocare bugetară din ultimii ani. Este bine cunoscut faptul că pandemia a accentuat decalajele educaționale între urban și rural, între copiii din familii înstărite și cei din familii sărace. Partidul Acum consideră că fără o finanțare serioasă viitorul generațiilor tinere, și deci al țării, va fi sacrificat pe altarul unor calcule înguste de moment. 

În timp ce taie bani de la educație și sănătate, Guvernul crește alocările bugetare către așa numitele instituții de forță – Ministerul Apărării, SRI, SPP și STS. Chiar dacă nu ne îndoim de necesitatea unor instituții militare funcționale, noi, Partidul ACUM, credem că România are nevoie în aceste momente de un buget pentru oameni, nu pentru tancuri. Criza actuală nu e un război armat, e un război social pe care nu îl putem câștiga decât prin întărirea sistemului de sănătate, educație și restabilirea încrederii cetățenilor în stat. Noi, partidul ACUM, cerem Guvernului majorarea alocărilor bugetare pentru sănătate și educație în anul 2022. Credem cu putere că România are nevoie de o resetare și ne dorim să transformăm statul român într-un stat care pune nevoile cetățeanului în centrul politicilor sale. 

 

Buget pentru oameni, nu pentru tancuri
Etichetat pe: