Sănătatea copiilor este o urgență
Cancerul reprezintă principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste mai mari de un an. În 2020, peste 15 500 de copii și adolescenți au fost diagnosticați cu cancer, și peste 2 000 de pacienți tineri au pierdut lupta cu boala. Din fiecare 400 copii nou diagnosticați în fiecare an, 200 sunt în fază avansată a bolii.
Puțini știu că există diferențe importante între cancerul la copii și cancerul la adulți în ceea ce privește tipurile de cancere întâlnite, gradul de răspândire și modul de tratare.
Rezolvarea cazurilor de cancer la copii ocupă un loc important între obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului, lansat în februarie 2021. În acest sens, Comisia Europeană se angajează să lanseze câteva inițiative, cum ar fi:
– inițiativa „Ajutorarea copiilor cu cancer” pentru a asigura accesul copiilor la servicii rapide și optime de depistare, diagnosticare, tratament și îngrijire. Inițiativa va fi finanțată în cadrul programului #EU4Health (UE pentru sănătate) și va facilita accesul la depistarea timpurie și la tratamentul de calitate prin intermediul noii rețele de centre oncologice integrate.
– revizuirea regulamentelor privind medicamentele orfane și cele de uz pediatric pentru a îmbunătăți condițiile de studiu și de autorizare a unor medicamente noi pentru tratamentul cancerului la copii.
– instituirea unei „Rețele UE a tinerilor care au supraviețuit cancerului”, care va completa acțiunile din cadrul inițiativei „Ajutorarea copiilor cu cancer” și care va pune în legătură tinerii care au supraviețuit cancerului și familiile acestora, precum și îngrijitorii informali și formali. Rețeaua va contribui la consolidarea monitorizării pe termen lung a planurilor de îngrijire în domeniul cancerului la nivel național și regional. Copiii, adolescenții și adulții tineri care au supraviețuit cancerului vor fi numiți reprezentanți ai rețelei în statele membre.
– inițiativa „Cancerul la copii și cancerul la adolescenți și la adulții tineri: un grad mai mare de vindecare și în condiții mai bune” din cadrul misiunii de cercetare privind cancerul din programul Orizont Europa ar putea spori gradul de înțelegere a apariției și evoluției cancerului și ar putea stimula transformarea îngrijirii în domeniul cancerului pediatric prin informații bazate pe dovezi pentru a promova diagnosticarea, tratamentul și sprijinul pentru supraviețuire.
În România, peste 400 de copii sunt diagnosticați cu diverse tipuri de cancer în fiecare an. Doar o abordare coerentă și complexă, care să includă programe naționale de prevenire și diagnosticare timpurie, colaborare eficientă între pacienți, organizațiile de pacienți, corpul medical și instituțiile de sănătate ale statului, va putea face o diferență pentru acești copii și familiile lor.
Prin experții săi interni și externi, Partidul ACUM vine în sprijinul implementării Planului Național de Combaterea Cancerului, cu recomandări concrete și expertiză în acest domeniu.
Sănătatea copiilor este o urgență