Interviu exclusiv ALERT24 cu dr. Adela Maghear - copreședinte ACUM
Copreședintele ACUM, Dr. Adela Maghear, a susținut un interviu pentru alert24.ro, un portal de știri dedicat informării rapide, pentru o audiență educată, mobilă și extrem de pretențioasă.
În discuția cu jurnalistul Alert24 Ștefan Priscu, dna Maghear a precizat motivele care au dus la apariția unui partid de doctrină verde în România, respectiv Partidul ACUM, precizând că “România are realmente nevoie de o strategie de dezvoltare durabilă pentru a susține progresul și a ameliora calitatea vieții sub aspect economic și social, conservând, în același timp, mediul înconjurător. Milioanele de români din România au nevoie să fie ascultați și implicați în luarea deciziilor, la fel ca și milioanele de români plecați din România.”
Desigur, nu a fost omisă nici susținerea pe care partidul ACUM o are din partea European Green Party în ceea privește obiectivele și modul de acțiune politică. Această susținere reprezintă un element unic – ACUM nu are nici o lună de la înființare și deja se bucură de suport internațional.
Care sunt planurile ACUM pe termen scurt și mediu, cum vedem certificatul verde, ce propuneri avem pentru pădurile din România?
La toate aceste întrebări găsiți răspunsul în interviul complet prezentat mai jos, dar si la adresa https://alert24.ro/2021/12/05/interviu-exclusiv-alert24-cu-copresedintele-partidului-acum-dr-adela-maghear-s-a-dovedit-ca-vaccinarea-este-importanta-dar-insuficienta-si-ca-este-nevoie-de-testare
—————-
Alert24 prezintă un interviu în exclusivitatea cu Adela Maghear, copreședintele partidului ACUM. Partidul ACUM a fost lansat oficial pe 1 Decembrie. ACUM este un partid ecologist, de centru-stânga și de declară ”radical anti-corupție” și ”anti-suprabirocratizare”.
Alert24 – Cum și când a apărut ideea înființării partidului ACUM și care este motivația dumneavoastră, având în vedere că locuiți în Belgia?
A.M – Vremurile sumbre prin care trece societatea românească ne-au determinat să analizăm situația actuală și să ne implicăm activ pentru a face o diferență. Am pus bazele unui partid care are în centrul politicilor și activităților sale Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, care cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Eliminarea sărăciei, a foametei, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, educație de calitate, energie curată, inovare, infrastructură, egalitate de gen, comunități reziliente, reducerea efectelor schimbărilor climatice, justitie și eliminarea inegalităților de orice fel – toate aceste aspecte trebuie sa fie în centrul politicilor oricărui stat sustenabil care dorește să asigure bunăstarea cetățenilor săi.
În acest sens, România are realmente nevoie de o strategie de dezvoltare durabilă pentru a susține progresul și a ameliora calitatea vieții sub aspect economic și social, conservând, în același timp, mediul înconjurător. Doar prin implementarea unei astfel de strategii vom putea satisface nevoile oamenilor în prezent, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Dar această strategie nu există încă. De aceea, alături de colegii mei, am ales să fiu schimbarea. Intenționez să folosesc experiența dobândită la Bruxelles, în calitate de consilier pe politici de sănătate și de mediu, pentru a aduce un suflu nou în politica românească.
Milioanele de români din România au nevoie să fie ascultați și implicați în luarea deciziilor, la fel ca și milioanele de români plecați din România. Suntem doi copreședinți, unul în diaspora, unul la București. Prin politicile pe care le promovăm, încercăm să venim cu soluții la nevoile cetățeanului român, oriunde s-ar afla acesta.
Alert24 – Pe scena politică românească există mai multe partide ce se declară de stânga (PSD, Demos, ProRomânia, ADER etc.) și mai multe partide ecologiste (Partidul Verde, PER etc.) ce aduce nou partidul ACUM?
A.M – Partidul ACUM are la bază principii si valori net europene si progresiste, care se aliniază cu politicile promovate la nivel global. Mai mult decât atât, în centrul tuturor politicilor pe care le dezvoltăm și promovăm se află omul de rând.
Și nu în ultimul rând, ce ne diferențiază de toate celelalte partide declarate de stânga sau centru-stânga, este susținerea pe care Partidul ACUM o are din partea Partidului Verde European (European Green Party) în ceea privește obiectivele și modul de acțiune politică. EGP este un partid umbrelă care reunește partide naționale din 38 de țări de pe întreg continentul european, care împărtășesc aceleași valori verzi. Iar ACUM are sustinerea EGP pentru a construi o mișcare cu adevărat verde și în România.
Alert24 – Care sunt obiectivele partidului pe termen scurt și mediu, ținând cont că următoarele alegeri sunt în 2024?
A.M – Partidul ACUM își propune să participe la toate cele 4 sesiuni de alegeri care vor avea loc în 2024.
Pe termen scurt, întărirea echipei cu specialiști în absolut toate domeniile necesare dezvoltării unor politici fiabile la nivel de stat reprezintă o prioritate. Iar pe termen mediu, în ceea ce privește programul politic pentru 2024, avem în vedere dezvoltarea unei strategii pentru o politică românească altfel; pornind de la date științifice și statistice de calitate, experiență și creativitate, vom veni cu o viziune ce are la bază valorile proprii românilor, moștenite de la înaintași, dar care, în același timp, este bine ancorată în standardele de dezvoltare la nivel european, cu scopul de a crea premisele unui viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.
Alert24 – Dintre partidele prezente în actualul Parlament, cu cine ar fi dispus partidul dumneavoastră să încheie o alianță?
A.M – Pe linie parlamentară, orice proiect necesar pentru România trebuie să fie transpartinic pentru a fi în beneficiul cetățenilor. Asistăm cu îngrijorare la polarizarea societății pe foarte multe teme de interes public, ceea ce creează dezbinare. Iar dezbinarea este contrariul dezvoltării durabile.
Pe linie guvernamentală, Partidul ACUM rezonează cu partide care tratează ca prioritate națională strategia de dezvoltare durabilă. Avem o ideologie care vizează construirea de punți și colaborări.
Alert24 – Care sunt politicile de stânga pe care doriți să le promovați?
A.M – Noul partid își propune să contribuie la consolidarea unei democrații nediscriminatorii, în care valori precum egalitatea de gen, diversitatea, solidaritatea, dezvoltarea, respectul demnității umane și echitatea să fie în prim plan.
ACUM își propune să facă din Pactul Verde European un subiect central al dezbaterilor politice, economice și sociale din România. Sunt multe domenii care ar putea beneficia de pe urma implementării obiectivelor Pactului Verde. De fapt, România ar avea multe de pierdut dacă nu se adaptează suficient la transformările aduse de acest pact european.
Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la problema pădurilor și ce soluții propune?
A.M – Chiar dacă problema tăierilor ilegale a devenit una de siguranță națională încă din anul 2015, situația nu s-a îmbunătățit, ci, din contră, s-a agravat.
Este nevoie și de transformarea mentalității. Pădurea nu are doar funcții economice și sociale (adică lemn de lucru și lemn de foc). Pădurea are și funcții de recreere, protejarea biodiversitatii, a surselor de apa, aer curat și reglarea climei, inclusiv combaterea schimbărilor climatice și a deșertificării, care vizează nu doar sudul țării, dar și vaste arii din vest și din est. Susținem creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% în prezent la 40% prin restaurarea de urgență a zonelor defrișate și prin prin plantarea de perdele forestiere agricole. Susținem protejarea strictă a 2 milioane de hectare de păduri native, care includ toate parcurile naționale, naturale, pădurile virgine, seculare, primare și alte păduri cu valoare ridicată de conservare. Susținem accesul fără restricție al fiecărui cetățean în pădurile României cu mijloace nemotorizate și vom promova o strategie națională de ecoturism care va crește gradul de bunăstare al comunităților locale din ariile naturale protejate și împrejurimile acestora.
Soluțiile propuse de partidul ACUM sunt legate, în primul rând, de modul de organizare al autorităților care administrează pădurile din România. Credem că Garda Forestieră este o suprastructură aflată în conflict de interese, deoarece are rolul de a reglementa, dar și de a controla, în același timp. În mod normal, funcțiile de reglementare și control ar trebui să fie atribuite unor instituții distincte. De asemenea, este nevoie de o reformă și în Administrația Națională a Pădurilor, Romsilva. Codul silvic are nevoie de actualizare și simplificare, iar sancțiunile și pedepsele trebuie înăsprite în așa fel încât o singură amendă să descurajeze încălcarea repetată a legii. Mai mult decât atât, trebuie adoptată o legislație suplimentară legată de încălcarea repetată a legii , pentru ca, la a treia abatere, o firmă să își piardă atestatul de exploatare/transport/procesare lemn.
Susținem reforma agenției naționale pentru arii naturale protejate astfel încât în organigrama acestei autorități să fie înlocuiți silvicultorii cu specialiști în științele naturii.
Alert24 – Suntem în plin val 5 al pandemiei de COVID-19, care este poziția dumneavoastră în legătură cu adoptarea certificatului verde în România?
A.M – O întrebare extrem de complexă care necesită un răspuns cel puțin la fel de complex. Vorbim de a treia zoonoză de coronavirusuri din ultimii 20 de ani. Deși aceasta pandemie a făcut ca protecția sănătății umane şi a mediului să reprezinte o prioritate la nivel internațional, un „certificat verde” încă nu este foarte bine conturat ca scop şi conținut. S-a dovedit că vaccinarea este importantă, dar insuficientă și că este nevoie de testare indiferent de statutul de vaccinat.
România abia a ieşit din valul 4 al pandemiei și va fi nevoie de conturarea unei strategii de abordare a valului 5, ținând cont de noua variantă omicron.
Aplicabilitatea şi impactul utilității unui certificat verde nu se opresc la citirea unui cod de bare, certificatul verde se dorește a fi un mijloc de trasabilitate și ar trebui pus în practica prin măsuri de avertizare pentru întreruperea lanțului de transmisie.
Este necesară o metodologie de trasabilitate nu numai pentru valul 5, ci pentru orice tip de boală cu caracteristici transmisibile care va mai apărea în viitor. Percepția actuală a utilizării certificatului este constrângerea libertăților, însă scopul real al acestuia este identificarea rapidă a lanțului activ de transmitere pentru a-l întrerupe, iar acest lucru nu are neapărat legătură cu statutul de vaccinat.
Legislația asociată certificatului, cu normativele adiacente, trebuie să devină o prioritate. Este necesar, în acest sens, un plan decizional detaliat, iar România este în faza în care abia își conturează politicile de sănătate.
Notă – În redactarea răspunsurilor oferite de doamna Dr. Adela Maghear au fost implicați și domnul Bogdan Barbu, copreședinte ACUM și domnul Gabriel Păun, Președinte Agent Green și Ambasador Onorific ACUM.
* Foto Lucian Stănescu