fbpx

Partidul ACUM

ACUM

O NOUĂ OPȚIUNE VERDE PE SCENA POLITICĂ ROM NEASCĂ: PARTIDUL ACUM

Partidul ACUM este un partid de doctrină verde, aflat în zona de centru-stânga a spectrului politic. ACUM este în curs de afiliere la Partidul Verzilor Europeni, organizație care reunește partide naționale din 38 de țări de pe întreg continentul european, partide care împărtășesc aceleași valori ale doctrinei verzi. 

Partidul ACUM și-a desfășurat primul congres pe 20 noiembrie 2021. În calitate de copreședinți ai noii formațiuni politice au fost aleși dr. Adela Maghear, consilier pe politici de sănătate și de mediu la Bruxelles, și Bogdan Barbu, consultant securitate informatică și activist civic. De asemenea, în cadrul Congresului au fost aleși cei opt vicepreședinți, secretarul general  și cei doi secretari ai partidului, au fost adoptate statutul, programul politic și simbolistica partidului. 

În Manifestul politic, ACUM se declară ‘’un partid deschis, care crede în importanța implicării societății civile în modelarea tuturor politicilor statului. Chiar dacă societatea civilă este literalmente deprimată de eșecul politic din țara noastră, noi credem că există un potențial încă neexploatat pe care îl putem reactiva. 

Suntem pro-europeni, militanți anticorupție, apărători ai drepturilor civile și ai egalității de șanse, adepți ai unui stat care folosește din plin oportunitățile digitalizării, promotori ai unei dezvoltări sustenabile a României’’

 

Partidul ACUM va contribui  la consolidarea unei democrații nediscriminatorii, în care valori precum egalitatea de gen, diversitatea, solidaritatea, dezvoltarea, respectul demnității umane și echitatea să fie în prim plan. 

ACUM  promovează implicarea femeilor în viața politică. Toate funcțiile de conducere urmează pricipiul co-președinției, iar femeile beneficiază de șanse egale cu bărbații, distribuția funcțiilor tinand cont de principiul parității numerice. Astfel, ACUM devine primul partid din România care implementează egalitatea de gen în întreg forul de conducere, atât la nivel central, cât și la nivelul filialelor județene, inclusiv diaspora. 

Noua formațiune își propune să impună un nou model de a face politică în România și consideră că mediul, precum și creșterea și adaptarea economiei pe baza obiectivelor Pactului Verde European, reprezintă direcții cheie în politicile anilor următori.

„Suntem Verzi pentru că promovăm diminuarea încălzirii globale, oprirea defrișărilor abuzive, protejarea strictă a parcurilor naționale, a biodiversității și a ultimelor păduri seculare, și lupta cu poluarea de orice fel – a respira aer curat este un DREPT FUNDAMENTAL al nostru, al tuturor (…), iar tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon este o uriașă oportunitate economică pe care România o exploatează prea puțin. ”

Partidul ACUM consideră că autorităților române le lipsește atât viziunea, cât și voința de a găsi soluții pentru a implementa, în timp real, obiectivele ambițioase cu care vine Pactul Verde European, Pact care prevede mobilizarea unui minimum de 1.000 miliarde EUR pentru a face din Europa un continent neutru în ceea ce privește emisiile de carbon și gaze cu efect de seră.

Scopul nostru este ca România să-și atingă potențialul de dezvoltare durabilă. Asta înseamnă trecerea la o economie verde, sustenabilă, circulară și bazată pe producția proprie. Însă, din cauza politicilor inconsecvente ale ultimelor decenii,  țara noastră rămâne în urmă la acest capitol, în timp ce restul Europei ia măsuri pentru a reduce efectele încălzirii globale, ale poluării, ale defrișărilor, și pentru a profita de avantajele financiare ale tranziției la o economie circulară și neagresivă cu mediul.’’, se arată în Manifestul partidului ACUM. 

Noul partid se definește și ca ’’radical anticorupție’’, propunând o transformare a întregului sistem care afectează funcționarea statului de drept:

’’S-a greșit radical, deci este nevoie de măsuri radicale pentru a corecta situația actuală, pentru că știm că AȘA NU SE MAI POATE! Sistemul politic românesc este demodat și atrofiat. România are nevoie de o resetare și ne dorim să transformăm statul român într-un stat care pune nevoile cetățeanului în centrul politicilor sale. Și nu ne vom mulțumi cu puțin. Suntem radicali anti-fraudă, anti-clientelism, anti-suprabirocratizare.

Credem că lupta anticorupție trebuie abordată într-un cadru amplu, european, fiindcă noi urmărim modificarea legislației care  permite apariția și perpetuarea fenomenului în sine.”

ACUM este un partid care pune individul în centrul politicilor sale:

“Considerăm că România deține o mulțime de resurse nevalorificate, dintre care cea mai importantă resursă este OMUL. Chiar dacă avem experți în toate domeniile, o mare parte a potențialului de dezvoltare este irosit. Credem în potențialul implicării societății civile în viața politică. Pentru aceasta, am creat un spațiu deschis oamenilor cu idei și puncte de vedere diferite, și propunem o strategie care să crească valoarea românească prin implicarea experților din toate domeniile în vederea creării unui Program politic cu adevărat verde.”

ACUM este momentul acțiunii!’’, se încheie Manifestul partidului.

Dacă sunteți interesați să vă alăturați echipei ACUM și să contribuiți la modelarea politicilor din România,  intrați pe www.partidulacum.ro.