fbpx

Partidul ACUM

Transport

Politica de dezvoltare cu accent pe componenta de sustenabilitate pe care o propune ACUM prioritizează domeniul transporturilor. Transporturile vor trebui să devină mai puțin poluante, dar în același timp și mai accesibile cetățenilor, atât ca preț, cât și din punctul de vedere al funcționării, sosirii la timp și condițiilor de călătorie.
În același timp, dezvoltarea rețelei de transport trebuie să se facă unitar, fără regiuni excluse pe anumite sectoare (i.e., lipsa autostrăzilor în regiunea de nord-est a țării).
La nivel European, politica verde susține necesitatea unui sistem de transport sustenabil prin conectarea țărilor și regiunilor europene cu trenuri accesibile din punct de vedere orar, dar și ca preț, inclusiv investiția în trenuri rapide și de noapte. Un sistem al transportului public mai puternic, precum și reducerea necesității transportului prin promovarea mersului pe jos și pe bicicletă pot contribui la eliminarea congestiilor și a poluării din trafic, în special în orașele mari. Nicio mașină nouă cu combustibil fosil nu ar trebui vândută în Europa după 2030.
Pentru a reduce emisiile dar și pentru a stopa daunele aduse mediului înconjurător, transportul de marfă poate fi mutat pe calea ferată sau pe căile navigabile existente, acolo unde acest lucru este posibil. Toate camioanele, trenurile, navele și avioanele trebuie să devină în cele din urmă vehicule cu emisii zero. Taxarea zborurilor și a transportului rutier pe principiul “poluatorul plătește” ar egaliza condițiile de concurență între mijloacele de transport și ar ajuta la creșterea capacității de implementare a unui sistem de transport sustenabil.
Producția de biocombustibil poate și trebuie să devină o prioritate pentru acest deceniu, putând asigura independența energetică de importuri. Materia primă (i.e, peleți sau combustibil lichid) se poate obține din gunoaie – rezolvând un punct important din problemele de mediu, dar și din materie vegetală (i.e.,resturi, frunze, paie) care, în prezent, sunt arse, generând poluarea aerului și risipirea materiei prime vegetale.
Mijloacele de transport verzi nu sunt doar viitorul, ci trebuie să fie viitorul imediat, pentru ca românii să nu mai respire noxele produse de mijloacele de transport tradiționale. Statul trebuie să sprijine într-o mai mare măsură această tranziție, prin stimulente financiare directe sau fiscale, iar acolo unde este cazul, chiar prin restricții. De asemenea, programele europene vor trebui folosite mult mai eficient pentru a facilita o astfel de tranziție, mai ales Planul Național de Redresare și Reziliență.

Punem un accent deosebit și pe rezolvarea problemei traficului din marile orașe, o problemă care duce la pierderea de timp și oportunități pentru milioane de oameni, timp pe care aceștia l-ar putea petrece alături de cei dragi sau pentru realizarea unor obiective personale.

Transport