fbpx

Partidul ACUM

Agricultură, creșterea animalelor și sistemul alimentar

Modul în care producem și consumăm alimente își pune o mare amprentă atât asupra stării noastre de sănătate, cât și asupra mediului și vietuitoarelor. La nivel european, politica verde militează pentru reforma trecerii de la agricultura industrială, cu organisme modificate genetic, la o agricultura sustenabilă, cu soluții organice și agroecologice.

O agricultură sustenabilă va duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, la protejarea albinelor, la revitalizarea zonelor rurale și menținerea prelucrării alimentelor în limitele necesare pentru a ne oferi o hrană sănătoasă. Producția locală sustenabilă va avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre, a climei și a biodiversității, mai mult, va crea și noi locuri de muncă. 

Vom susține producătorii locali. Subvențiile agricole trebuie sa fie folosite pentru revitalizarea agriculturii, în primul rand pentru producătorii locali. Multe dintre terenurile agricole sunt  în paragină, iar investitorii străini exploatează nesustenabil terenurile de pe teritoriul României.

Subvențiile agricole trebuie direcționate către agricultura sustenabilă pe baza unor evaluări corecte și susținute de  rezultate concludente. În Parlamentul European se dezbat subiectele interzicerii pesticidelor dăunătoare sau al introducerii de reguli comerciale de compensare a producătorilor autohtoni pentru costurile suplimentare datorate standardelor mai ridicate de mediu, sănătate publică sau protecția animalelor. 

Consumatorii au dreptul să știe ce conține hrana lor, de unde provine și cum a fost procesată. De aceea, politicile noastre vor veni cu măsuri pentru etichetarea tuturor produselor comercializate. 

Din rațiuni ecologice, sociale, etice și de sănătate publică, viitorul alimentației este, cel mai probabil, unul bazat pe alimente de origine vegetală. Consumul de carne trebuie redus în favoarea unei diete mai sănătoase, hrănitoare și sustenabile, pe baza de vegetale și fructe. Trebuie să limităm impactul pescuitului asupra ecosistemelor prin stoparea pescuitului ilegal și prin respectarea cu strictețe a perioadelor și zonelor de prohibitie.

Animalele au dreptul să trăiască fără abuzuri. De aceea, susținem interzicerea creșterii animalelor pentru utilizarea blanurilor, transportul animalelor vii pe distanțe lungi și folosire animalelor pentru testarea produselor cosmetice sau farmaceutice. Animalele din ferme ar trebui să aibă garantat dreptul la un mediu natural. Niciun ban public nu ar trebui să se îndrepte către creșterea industrială a animalelor.

 

Obiective ACUM:

  • Reducerea incidenței bolilor asociate consumului excesiv de carne și grăsimi de origine animală;
  • Reducerea producției și consumului de produse de origine animală  prin înlocuirea graduală cu alternative de origine vegetală, atât în agricultură cât și în alimentație;
  • 50% dintre opțiunile alimentare existente în magazine, restaurante și instituții publice să fie pe bază de plante;
  • Alinierea cu obiectivele UE privind eliminarea treptată, până la 80 %, a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru ca, până în 2035, în agricultură să nu se mai utilizeze pesticide sintetice; 
  • Refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât agricultura să devină un vector pentru refacerea biodiversității; 
  • Reformarea agriculturii, acordând prioritate agriculturii la scară mică, diversificate și durabile, sprijinind creșterea rapidă a practicilor agroecologice și ecologice și permițând formarea fermierilor și cercetarea independentă în ceea ce privește agricultura fără pesticide și fără OMG-uri.
Agricultură, creșterea animalelor și sistemul alimentar