fbpx

Partidul ACUM

ACUM

ACUM și femeile în politică

Bărbații și femeile percep lumea într-un mod diferit. Genul contează, însă, de cele mai multe ori acesta nu face subiectul unei conversații ușor de purtat, nici pentru bărbați, nici pentru femei. S-ar putea spune că nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a fi femeie. Datorită politicilor si legilor actuale în domeniul egalității de gen, în prezent există mult mai multe oportunități pentru femei decât existau cu zeci de ani în urmă. În multe părți ale lumii, femeile dețin controlul asupra vieții lor private, sunt independente financiar, pot conduce companii și pot fi chiar și șefi de stat.

Cu toate acestea, în UE, una din trei femei a fost victimă a violenței fizice și/sau sexuale. Deși numărul femeilor care primesc o diplomă universitară a crescut, acestea sunt plătite în medie cu 16% mai puțin decât bărbații. Doar 22 de țări au o femeie aleasă șef de stat sau de guvern, în timp ce 119 state nu au avut niciodată o femeie lider. Potrivit ONU, legile, practicile, atitudinile și stereotipurile de gen discriminatorii, nivelul scăzut de educație, lipsa accesului la asistență medicală și efectul disproporționat pe care sărăcia îl are asupra femeilor reprezintă cauzele principale care le țin pe acestea departe de sfera politică.

Pentru a veni cu soluții la aceste neajunsuri, Comisia Europeană a publicat Strategia pentru egalitatea de gen 2020-2025, care vine cu acțiuni cheie pentru a promova egalitatea de gen în funcțiile de luare a deciziilor și pentru a încuraja participarea femeilor ca alegători și candidați la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

Partidul ACUM consideră că măsurile privind egalitatea de gen sunt esențiale pentru elaborarea unor politici publice sustenabile. În România, femeile reprezintă doar 29,5% din totalul de candidați politici.

Prin politicile pe care le promovăm, vrem ca femeile să se simtă împuternicite să-și folosească abilitățile de conducere. În acest sens, pledăm pentru reforme legislative pentru a ne asigura că femeile au acces echitabil în sferele politice. 

ACUM și femei în politică