fbpx

Partidul ACUM

ACUM

ACUM se poate și altfel

Partidul ACUM este un partid deschis, pro-european, ecologist, radical reformist, care luptă pentru eradicarea corupției și își propune dezvoltarea României pe bazele unei transformări verzi care are în centru tranziția la o societate cu emisii scăzute de carbon și cu niveluri reduse ale poluării.
Suntem un partid al schimbării, care crede că România are potențialul uman de a ajunge la nivelul de dezvoltare al statelor din vestul Europei, dar că acest potențial e blocat de un sistem închis care controlează administrația și o bună parte a economiei.
Vedem apartenența României la Uniunea Europeană și faptul că această structură se află în fruntea transformării ecologice de care are nevoie planeta noastră drept punctul de pornire al viziunii pe care ACUM o propune cetățenilor români.
Credem că acești 2 piloni, apartenența europeană și politica verde, sunt esențiali pentru dezvoltarea socio-economică a întregului popor, nu pentru câștigurile financiare ale unor grupuri izolate. Modelul pe care îl propunem pune în centru valoarea vieții ființelor umane – începând cu dreptul fundamental de a respira aer curat, de a fi ferit de consecințele încălzirii globale și de toate formele de poluare, dar subliniază și importanța protejării biodiversității pe planeta noastră. Partidul Verde European (European Green Party, EGP), cu care ne simțim complet aliniați în ce privește obiectivele și modul de acțiune politică, este o mișcare europeană caracterizată de viziunea, de misiunea și de pasiunea comună pentru o politică verde, implicată în lupta pentru demnitate, durabilitate, egalitate, pace și solidaritate, atât la nivel politic cât și la nivel social. EGP este un partid umbrelă care are ca membri partide verzi de pe întreg continentul european. Iar ACUM are sustinerea EGP pentru a construi o mișcare cu adevărat verde și în România.
România nu este o țară săracă, însă sistemul corupt care controlează țara este atât ineficient în a aborda problema sărăciei, cât și părtinitor , întrucât favorizează o categorie cone ctată politic la resursele statului. Acest sistem corupt macină atât resursele statului, cât și sistemele de sănătate și de educație, buna funcționare a administrației de zi cu zi, șansa de a avea o agricultură mai productivă și sustenabilă din care să beneficieze și proprietarii/antreprenorii mici și mijlocii. Tot corupția este cea care  ne aduce defrișări masive, ne pune în situația de a ne transforma țara in groapa de gunoi a Europei, din cauza mafiei deșeurilor, ne face victimele poluării industriale, a deșertificării din cauza lipsei de acțiune sau a intereselor locale, și, nu în ultimul rând, cea care duce la distrugerea unei părți a faunei și florei și ne aduce chiar riscuri pe termen lung de care nu suntem încă conștienți (i.e., periclitarea unor specii esențiale cum este albina din cauza folosirii exagerate a pesticidelor și a altor produse chimice periculoase).


Viitorul nostru este în pericol: ACUM este momentul schimbării!


Acum, mai mult decât oricând, trebuie să acționăm. Viziunea noastră este pentru o Românie democratică și incluzivă, echitabilă din punct de vedere social și sustenabilă din punct de vedere al mediului. Avem nevoie de o economie care să servească atât generației actuale, cât și generațiilor viitoare.
În lumea globalizată de astăzi, nicio țară nu este suficient de mare pentru a aborda singură problemele cu care se confruntă. Este momentul sa găsim soluții pentru a lucra împreună privind spre viitor, în loc să construim ziduri și să ne retragem în trecut. Trebuie să fim verzi, trebuie să fim incluzivi și trebuie să fim în continuare europeni, lucrând și mai strâns pentru a construi o Românie mai bună într-o Europă mai bună. Uniunea Europeană este departe de a fi perfectă, dar reprezintă o forță ce ne poate oferi coordonatele după care să ne ghidăm în tranziția către o economie circulară și către o dezvoltare
durabilă. ACUM putem construi pe ceea ce există deja și putem schimba ceea ce nu a funcționat.
Lucrând împreună la nivel european, avem șansa de a reduce sărăcia prin crearea de locuri de muncă, de a aborda criza climatică prin restabilirea biodiversității, de a combate discriminarea prin apărarea libertății și a drepturilor fundamentale.
Știm că nu va fi ușor, date fiind circumstanțele. Partidele politice care s-au perindat la conducerea statului în ultimii 30 de ani nu au implementat reformele necesare pentru trecerea la o societate
dezvoltată. Noi ne luăm angajamentul să muncim din greu în fiecare zi alături de oameni, organizații și mișcări care luptă pentru schimbare în România, susținuți de un suflu nou, european. Viitorul este
verde.
Cu Partidul Verde European jucând un rol de lider, Europa a făcut pași importanți pentru a investi în energie regenerabilă, a contribuit la îmbunătățirea reciclării și la interzicerea pesticidelor dăunătoare, și în general la tranziția către o societate cu emisii scăzute de carbon pentru combaterea încălzirii
globale și crearea de locuri de muncă verzi. Europa se îndreaptă spre protejarea denunțătorilor care expun informații de interes public, spre luarea de măsuri împotriva guvernelor autoritare, spre
interzicerea materialelor plastice inutile sau combaterea evaziunii fiscale de către marile corporații; acestea sunt doar cateva exemple, dar scopul este unul singur: o Uniune în care să trăim mai sigur, mai curat, mai bine, mai echitabil. O Uniune mai bună pe care să o lăsăm copiilor noștri.
Este însă nevoie de acțiuni și politici clare la nivel local.
Măsurile politice care au urmat revoluției din 1989 au dus la o societate debusolată, dezbinată,
dezrădăcinată, și deznădăjduită. De aceea, ne dorim o țară din care tinerii să nu mai fie obligați să migreze peste granițe pentru a-și găsi locuri de muncă; femeile să nu mai fie discriminate la locul de muncă; firmele mici și mijlocii să nu mai fie sufocate de concurența neloială a marilor companii conectate politic. O țară în care părinții nu trebuie să-și facă griji din cauza expunerii copiilor la substanțe chimice dăunătoare și să se gândească în ce țară afectată de schimbările climatice vor trăi aceștia peste 20 de ani, o țară în care pensionarii să nu trăiască în sărăcie extremă. O țară în care pădurile crescute în atâtea sute de ani sa nu mai fie abuzate de industrii pentru profit pe termen scurt.
Pentru a putea implementa o astfel de viziune, avem nevoie de un alt fel de politică. Dar nu putem face asta singuri. Alătură-te nouă pentru a împărtăși împreună pasiunea pentru un viitor sănătos și durabil!
Acum este timpul să reînnoim fața României!

Spre o Românie Verde!

Avem o oportunitate istorică de a crea locuri de muncă și de a ne îmbunătăți calitatea vieții,
asigurându-ne că nu ramane nimeni în urmă. Criza climatică, distrugerea naturii, suprautilizarea resurselor naturale amenință bazele existenței noastre. Locurile de muncă ale viitorului vor trebui să fie legate de aceste probleme prin tranziția către o economie verde, în conformitate cu cerințele UE.
Sustenabilitatea nu este un lux, este o necesitate, deoarece progresul uman nu poate avea loc decât în limitele resurselor planetei. Singura soluție sustenabilă este utilizarea resurselor regenerabile. Pentru a contracara diminuarea biodiversității, aerul poluat și criza climatică accelerată, trebuie să facem mult mai mult, mult mai repede, în toate domeniile de acțiune politică. Avem obligația de a proteja mediul – atât pentru cetățenii de astăzi, cât și pentru generațiile viitoare, pentru a lăsa în urmă o țară curată și sigură.


Se poate şi altfel! Viitorul este ACUM!

Acum se poate și altfel