Acțiune Climatică
România trebuie să se alinieze țărilor occidentale și să facă toate eforturile posibile pentru a limita
încălzirea globală în conformitate cu Acordul de la Paris (2016) și cu Legea Climatică (2021) adoptată de UE.
Acordul de la Paris ne privește și pe noi în egală măsură cu toți ceilalți locuitori ai planetei. Este nevoie să depunem toate eforturile posibile pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale. Iar acest lucru nu este posibil dacă nu ne aliniem cu toții în aplicarea corectă a legii europene privind clima: consolidarea bugetelor de carbon, reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030, emisii net zero până în 2050, refacerea stocurilor naturale de carbon în păduri și soluri, investirea
în tehnologii verzi și protejarea mediului natural.
Toate acestea trebuie sa fie obiective individuale ale Statelor Membre. Gazele cu efect de seră nu țin cont de granițe, deci încălzirea globală ne privește pe toți.
Când vorbim despre climă, vorbim despre principala temă care va influența politica și economia în deceniile următoare. De ce? Pentru că încălzirea globală e un fenomen ale cărui efecte le simțim deja la un nivel moderat, însă, pe viitor, dacă nu luăm măsuri imediate, ele se pot agrava, afectând viața cetățenilor și funcționarea normală a societății.
Uniunea Europeană, precum și principalele entități politice ale lumii iau deja măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar aceste măsuri vor transforma industrii întregi, precum și modul nostru de viață, de la cum ne folosim mașinile, cum ne încălzim casele și până la modul în care facem agricultură.
Pactul Verde European (2019) este strategia care propune ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic și care, în același timp, vine să sprijine ieșirea din pandemia de COVID-19. De aceea, o treime din investițiile în valoare de 1 800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum și fonduri din bugetul pe șapte ani al UE vor fi folosite pentru finanțarea acestuia.
ACUM își propune să facă din Pactul Verde European un subiect central al dezbaterilor politice, economice și sociale din România. Sunt multe domenii în care am putea beneficia de pe urma Pactului Verde, iar în același timp avem multe de pierdut dacă nu ne adaptăm suficient la transformările aduse de acest plan european.